Maylandia zebra

Billeder

Generel beskrivelse
Maylandia zebra er efter manges mening den flotteste Mbuna. Den findes i mange varianter som virkelig ligger til grunde for flotte farver. Som navnet indikerer har den striber hvilke er set i mange forskellige farver alt efter dens variant.

Det er en af de Malawicichlider vi har haft her i Norden i rigtig mange år, men stadig er den meget populær og rimelig let at få fat på. De er ikke svære at holde hvis de går sammen med andre aggressive cichlider.

De kan lidt komme til at dominere et akvarie da de har en ret stor størrelse af en Mbuna at være, og deres aggressivitet kan være ret voldsom. De holder gerne et rimeligt stort territorium som bliver bevogtet meget varsomt. Hvis man vil have mere end én han, bør man efter min mening have et akvarie på over 325L, hvis der skal bæres farve på begge hannerne. Det vigtigste er minimum to hunner til hannen.

Akvariet skal indeholde masser af sten og huler. Lav gerne en rimelig stor stenhule som hannen kan lave territorium af. Hunnerne har også brug for huler til at gemme sig for hannen. Man bør udelukkende holde dem sammen med andre aggressive arter.

For mig ligger det specielle ved denne mbuna i dens mange varianter. Man ser også hunner som OB. Maylandia zebra er spredt udover det meste af Malawisøen, og derfor ses den også med mange udseender. Den variant som man ser oftest herhjemme er efterhånden ved at være Zebra Chilumba. Mange af varianterne ses udelukkende ved et enkelt klippeområde, hvilket er lidt unikt, da varianter nogle gange ser noget mere udbredt. Derudover findes der mange varianter indenfor Zebra-komplekset.

Dens biotop ligger ved klipperne, så en god cirkulation er vigtigt i akvariet. Den ses både på lavvande og på mere dybt vand, samt i de sedimentfrie område og sedimentrige områder. Så hvis man vil efterligne dens biotop i akvariet helt præcist, må man kigge på det enkelte lokaliteter. Steder man især kender Maylandia zebra fra er Cape Maclear, Monkey Bay, Namalenje Islands, Jalo Reef, Likoma Island og mange andre steder.

Personligt har jeg selv holdt to varianter og kunne godt finde på at prøve kræfter med dem endnu en gang. Kan man styre deres temperament er de rimelig lette at holde, for de er ret hårdføre.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
De parre meget let. Hannen holder et territorium ved en stenhule og lokker hunnen derind til parring. Hannerne danser meget ofte og selv hunner som ikke har det optimalt, kan sagtens finde på at parre sig. Hunnerne er mundrugere og tager gerne 20-21 dage inden de spytter deres unger. I naturen lever hannerne ret tæt på hinanden hvor de holder deres territorium. De lever gerne i relativt store flokke, men hannerne slås stadig meget om de gode pladser imellem stenene.

Antal unger
60

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger AE (Inaktiv)
Bruger BastianT (Inaktiv)
Bruger Klaus W (Inaktiv)
Bruger Rasmusbh (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Administrator Sponsor ken kætbak 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger one (Inaktiv)
Bruger McWearq
Info
Type
Cichlider, Malawi - Mbuna

Handelsnavn
Metriaclima zebra, BB Zebra

Videnskablig beskrevet
Boulenger i 1899

Udseende
Farver
Det er svært at beskrive dens farver, for den har virkelig mange udseender. Generelt gælder det at den har lodrette striber, og den ses i mange flotte farver. Hunnerne er brunne ikke helt så seværdige. Hunnerne kendes dog fra en lidt flottere OB-udgave også.

Størrelse han
15

Størrelse hun
12

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Trio (1 Han - 2 Hunner)

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Crisp
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version