Pseudotropheus crabro

Billeder

Han i yngledragt

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Pseudotropheus crabro er på mange måder en ret speciel Mbuna. I de seneste år er den kommet frem i lyset hos de hjemlige akvarister, mest af alt på grund af deres meget anderledes farvedragt og dens nærmest majestætiske look.

Den bliver af mange kaldet for "Humlebien", det skyldes hunnernes gule og sorte farvedragt. Både hunner og hanner er meget kraftige i deres farver som ungfisk, men når de bliver fuldvoksne tager intensiteten meget af, og selve deres farvemønstre har det med at blive klunsede. Kort sagt, er hunnerne meget flottere som ung end voksne. Hannerne derimod bliver kulsorte som fuldvoksne, mens de i lang tid som ungfisk ligner hunnerne. Jeg havde to hanner som voksede op i mit akvarie, det var meget sjovt at se hvordan de dag for dag, blev mørkere og mørkere. Dog bliver de aldrig helt sorte, men vil altid beholde lidt utydelige striber.

Der er noget som gør den Mbuna unik fra alle andre Mbunaer. Når man har prøvet at holde den bliver man overrasket over hvor hurtigt den kan ændre farver, det er virkelig spektakulært. Endnu mere fantastisk er det, at det ikke kun er hannerne som kan bære samme dragt som hunnerne, men hunnerne kan også skifte dragt, så de bliver sorte ligesom hannerne! Dette er der en forklaring på: I Malawisøen trænger Pseudotropheus crabro ind i store huler, her findes der maller (Bagrus meridionalis). Disse maller er glade for M. crabro, da den spiser parasitter som sidder på mallerne. Senere når mallerne ligger æg, ændres deres samarbejde. Så begynder M. crabro at stjæle æggene, da det er en livret. Det er lettest at stjæle æggene med en mørk farvedragt, og det er derfor hunnerne har udviklet sig, så de kan blive identisk med den mørke han.

I Malawisøen ser man dem gerne på 15-30 meters dybde. De er meget udbredt. Man kender dem især fra Nhkata Bay, Chinyankwazi Island, Likoma Island og Eccles Reef. Man mener det er en af de ældste Malawicichlider grundet dens store tilvending til fødeemnerne. Udover at leve af parasitter og æg, spiser de også zooplankton.

Det er en stor cichlide af en Mbuna at være, og dens fordel med størrelsen gør, at den meget let kan dominere et akvarie selv med de mest aggressive Mbunaer. Egentlig siger mine erfaringer at de ikke er særlig agressive hvis man holder dem i flok, men går de eksempelvis parvis, kan de godt være meget hård imod andre.

Det er bestemt en let Mbuna at holde, som altid viser sine farver på flotteste vis lige meget hvordan den egentlig har det. Man skal være klar over, at der ikke skal noget som helst til før den begynder at yngle. Det er en Mbuna der skal ses, på billeder ser den ret kedsommelig ud, men det er bestemt ikke tilfældet.

I akvariet skal man sørge for masser af gemmesteder ved hjælp af sten. Vil man efterligne dens biotop bør det være nogle meget dybe huler, men en direkte efterligning af biotopet bliver svært, da hulerne i søen er meget store. Man skal ikke holde dem sammen med fredelige arter, for de vil blive alvorligt underkuede. Vil man have mere end én han, skal akvariet være meget stort, når de bliver fuldvoksne.

Pseudotropheus crabro findes mange steder i Malawisøen, og der findes en del varianter af den. Dog ikke med de helt store forskelle. Den største forskel der er set, er nogle som får blå farver hos hannerne, når de er i parringshumør.

Generel info om Mbuna akvarier: Internt link http://cichlids.akvariefisk.dk/article/show/?Article=1562
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hannerne bliver meget mørkere end normalt når de er i parringshumør. Det er bestemt ikke nogen tryllekunst, at få dem til at yngle. De gør det næsten lige meget hvad man gør og de gør det ofte. Ynglet er også meget holdbare. Hunnen er mundruger og går med skuffe i ca. 3 uger. Hannen lokker hunnen ind mellem nogle sten i akvariet hvor han meget grundigt holder sit territorium.

Antal unger
10-25

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger Skralde (Inaktiv)
Superbruger malawi-maker (Inaktiv)
Bruger paisen (Inaktiv)
Superbruger kallah (Inaktiv)
Administrator Sponsor ken kætbak
Info
Type
Cichlider, Malawi - Mbuna

Handelsnavn
Maylandia crabro Metriaclima crabro

Videnskablig beskrevet
Ribbink og Lewis i 1982

Adfærd
Rolig

Udseende
Farver
Hannerne har en sort farvedragt, men kan ligne hunnerne ret meget når de ikke er i parringshumør. Dog er de altid en smule mere dunkel i farverne. Hunnerne er grunden til de bliver kaldt for "Humlebier". De har en gul grundfarve med sorte stafferinger. De kan få samme sorte dragt som hannerne, men det efterlignes såvidt vides ikke i akvarier, da de ikke har brug for det deri. Der findes forskellige varianter, bla. med blå farver, men forskellen en er ikke ret markante.

Størrelse han
18

Størrelse hun
14

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
530

Holdes bedst som
Flere hunner end hanner

Foder
Foder:
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Crips
 • Granulat
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged Rettet 2013 MalawiCarsten, flyttet fra Maylandia til Pseudotropheus

  Udskrift venlig version