Labidochromis sp. "perlmutt"


Generel beskrivelse
Labidochromis sp. "perlmutt" er en meget velkendt Mbuna herhjemme, da den er meget kendt hos de forskellige forhandlere. Det er en ret attraktiv Mbuna som er meget let at holde. Den gør ikke det store væsen af sig i akvariet, da den er meget fredelig og kun ganske lidt territorial. Den går meget sjældent til angreb på andre Mbunaer, men lader sig let underkue af andre. Dog gør det ingen forskel på dens farver, da den ikke har nogen yngledragt.

Det med den ikke har nogen yngledragt, er noget af det sjove ved Perlmutt. I stedet kan man se på dens øjne om den er i parringshumør. Når det sker, får den nærmest katteøjne. I stedet for en rund pupil, får den en sort lodret streg i øjet, ligesom en kat. Forvandlingen ved øjnene kan ske meget hurtigt, og det er rigtig sjovt at se. Det sker ret ofte, da de er meget parringsvilige.

Perlmutt som er dens handelsnavn er tysk og betyder perlemor.

Jeg har selv holdt dem parvis uden problemer, hannen er meget venligsindet overfor hunnerne. De optog ikke noget territorium, men det kan hannen godt finde på. Det vil dog kun være et ganske lille område. I naturen optager de også kun territorier ganske kort, hvis der er en hun de er interesseret i, ellers svømmer de rundt fra sted til sted. Territoriet er inde imellem nogle sten. Det bedste i akvariet vil være hvis man kan holde dem som en trio. De skal helst gå sammen med fredelige Mbunaer. Jeg har set dem sammen med de mere agressive arter hos en bekendt, og der var de jaget helt op i hjørnet af akvarier. Det kan godt lade sig at gøre at have dem med agressive arter, men det kræver masser af gemmesteder.

Udover at man kan holde dem med Mbunaer, mener jeg også den kan holdes med fritsvømmere. Mange fritsvømmere lader sig stresse af Mbunaer, men Perlmutt er ganske fredelig og jeg har hørt mange som har haft succes med Perlmutt og fritsvømmere.

Som ung er denne Mbuna meget intens i sine striber, og absolut en flot Mbuna. Men når den er fuldvoksen synes jeg den er endnu pænere. Da falmer dens striber en smule, og det ser faktisk ret flot ud.

I Malawisøen lever den af insektlarver som den finder imellem stenene. Man finder dem ved Higga Reef, Mbamba Bay og Mara Reef på rimelig store dybder (30-50 meter). Dens biotop består af relativt store stenformationer.

Det er en optimal begyndercichlide da den er let at få fat på, meget robust, yngler let og er altid seværdig.

Generel info om Mbuna akvarier: Internt link http://cichlids.akvariefisk.dk/article/show/?Article=1562
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Det er en Mbuna som yngler konstant. Der skal ingenting til før man får unger på den. Hannen holder ikke noget fast territorium men holder et midlertidig hvis han ser en interessant hun. Hunnen er mundruger og går med skuffe i ca. 3 uger. Ungerne er meget robuste.

Antal unger
15-30

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger AE (Inaktiv)
Superbruger malawi-maker (Inaktiv)
Superbruger kallah (Inaktiv)
Bruger mattsim (Inaktiv)
Bruger CK2000 (Inaktiv)
Bruger Sørenr
Info
Type
Cichlider, Malawi - Mbuna

Handelsnavn
Perlmutt

Udseende
Farver
Hannen har en lys grundfarve som har et lidt creamet look. Som fuldvoksen har den utydelige grå striber. De er lodrette men er ikke helt lige, de er nærmest formet som en trekant. Samtlige finner har en meget flot lysene gul farve. Hunnerne er ikke lige så lyse som hannen, og beholder striberne markante. Selvom de ikke er lige så flotte som hannerne, er de stadig meget seværdige.

Størrelse han
10

Størrelse hun
8

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
200

Holdes bedst som
Flere hunner end hanner

Foder
Foder:
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version