Maylandia callainos

Billeder

Maylandia callainos "Bright Blue"

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Der er ofte stor forvirring omkring denne Mbuna, da den går under mange navne grundet dens varianter. Den mest kendte er "Bright Blue", men vi kender også "Cobolt Zebra" hvor begge køn er lyseblå samt "Pearl Zebra" hvor kønnen igen er identiske, men meget lysere. Sidstenævnte er OB-form. I nogle af grupperne kan det være svært at skelne imellem kønnene, men man kan altid se det via hannens større og mere spids ryg- og analfinne, samt dens mere kraftige ægpletter.

Det er en meget kendt Mbuna herhjemme og den er bestemt ikke svær at få fat på i handlen.

Maylandia callainos lever ved klippebiotopet på 1-25 meters dybde, som oftest holder den sig til de små dybder. Den er også i få områder set ved overgangszonen og ved almindelige stenformationer, men langt oftest ser man dem ved klippebiotopet. Den ses mange steder i Malawisøen, gerne i den nordlige del. Den er især kendt fra Nkhata Bay, Ngara og Kande Island.

I Malawisøen lever hannerne ret nær hinanden hvor de holder territorier få meter fra hinanden. Deres territorie er for det meste bestående af en lille udhuling, men det variere meget. Hannerne er meget agressive ovorfor hinanden, og man skal have et stort akvarie for at holde mere end én han med succes. I akvariet kan de også forekomme ret agressiv overfor andre arter. Hunnerne lever i mellemstore flokke i søen og svømmer rundt over hannerne, som så prøver at lokke dem til sig ved dans.

Den minder ret meget om den kendte Maylandia estherae, og disse to arter må ikke holdes sammen, det fører til krydsning. Jeg kender en som med holdte dem sammen uden de faktisk krydsede, men det skyldtes held. Derudover vil Maylandia callainos som oftest gøre Maylandia estherae hårdt fortræd.

Deres føde består af alger for det meste, men invertebrater kan de også godt lide. Når de søger deres føde gnasker de gerne rundt i lagene på stenene, mens de gør dette står de ofte helt lodrette i vandet. Det kan være svært at efterligne i akvarierne, men har man en rigtig god lag alger på stenformationer der gør det muligt, kan man være heldig at se det. Man skal tænke på der er en god gennemstrømning i vandet, hvor denne Mbuna lever, og det skal man efterkomme i akvariet.

Akvariet skal indeholde en del gemmesteder ved hjælp af sten. Man bør kun holde den sammen med andre agressive Mbunaer og gerne så der er mange Mbunaer i akvariet. Hannerne holder deres territorie meget kontant, så det kan være en svær Mbuna at have med at gøre. Man kan sagtens holde dem som en trio, men det vil bestemt ikke skade at have 3-4 hunner til hannen. Bare man ikke har mere end én han.

Generel info om Mbuna akvarier: Internt link http://cichlids.akvariefisk.dk/article/show/?Article=1562
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Det er en let Mbuna at få yngel på. Hannerne er meget territoriale når de er i parringshumør. Hunnerne er mundrugere og går med skuffe i 20-21 dage.

Antal unger
20-40

Brugere der har opdrættet denne art
Info
Type
Cichlider, Malawi - Mbuna

Handelsnavn
Metriaclima callainos, "Bright Blue", "Cobolt Zebra" og "Pearl Zebra".

Videnskablig beskrevet
Stauffer, Jay og Hert i 1992

Adfærd
Rolig

Udseende
Farver
Hannerne har en meget flot lyseblå farve over hele kroppen. Derudover findes der varianter som er langt mere lyse i farverne. Hunnerne variere også meget i deres farve fra sted til sted.

Størrelse han
12

Størrelse hun
10

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
26

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Flere hunner end hanner

Foder
Foder:
 • Flagefoder
 • Crips
 • Granulat
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version