Pseudotropheus sp. "elongatus chewere"

Billeder

Generel beskrivelse
Pseudotropheus sp. "elongatus chewere" tilhøre Elongatus-komplekset for hvilket gælder at de har en aflang krop. De seneste år har denne Mbuna vundet stor indpas i de hjemlige akvarier, også selvom den først blev opdateget i slutningen af 80'erne. Dens rimelig store popularitet skyldes, at den er ret let at tilfredstille i akvarieforhold, samt et lidt "cool" look.

I Malawisøen er den endemisk til et meget lille rev nær ved Chewere i den nordlige del. Hunner og ikke-dominerende hanner lever i ret store stimer hvor de søger efter føde sammen. De svømmer på åbent vand gerne på de 10-20 meters dybde. I det åbne vand indsamler de deres hovedføde, nemlig plankton. De dominerende hanner findes ved overgangszonen hvor de holder territorier ganske tæt på hinanden (0.5-1m). Deres territorier består gerne af en lille udgravning imellem nogle sten. Da hannerne ikke lever i det åbne vand, spiser de gerne flere emner end plankton som de finder på stenene. Det skal ellers siges, at de lille rev nær Chewere er meget rigt på plankton.

I akvariet skal man have masser af sten, fordel dem gerne så hannerne kan lave territorier imellem stenene, men det skal stadig være så de har mulighed for også at søge skjul. Man vil opdage et det er en snu Mbuna, som med sin krop kan klemme sig ind mange steder imellem stenene. Man kan godt holde dem parvis, men det er mere sikkert at have en ekstra hun. Man kan også let have flere hanner sammen, da deres territorier er meget små. Det skal siges at det kan være en meget agressiv Mbuna, så hold den ikke sammen med fredelige arter. Hannens agressioner går ikke så meget ud over hunner fra samme arter, men andre arter i akvariet.

Undgå helst at holde den sammen med andre arter indenfor Elongatus-komplekset. Her kan også nævnes Pseudotropheus flavus som tidligere har tilhørt gruppen. Hvis man sætter dem sammen kan man komme ud for at de krydser, men er deres udseende hos både hanner og hunner meget forskellig, kan det godt gå. Det vigtigste er, at deres analfinner er meget forskellige i farverne. I Malawisøen lever den ikke sammen med andre Mbunaer fra Elongatus-komplekset.

Generel info om Mbuna akvarier: Internt link http://cichlids.akvariefisk.dk/article/show/?Article=1562
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hunnen er mundruger. De er lette at få yngel på under akvarieforhold. Hunnerne går med skuffe i 23-25 dage og der skal meget til før det mislykkes. Ungerne er flotte allerede fra starten da de har de kendetegnende striber for denne art. Man kan også relativt tidligt se hvilket køn de har.

Antal unger
15-30

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger nc
Bruger CBH
Bruger Ryan (Inaktiv)
Bruger Michael Grønning (Inaktiv)
Bruger Poul E. (Inaktiv)
Bruger Rene_k (Inaktiv)
Administrator Sponsor ken kætbak
Bruger frederikc (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Malawi - Mbuna

Udseende
Farver
Den har et meget specielt udseende, som mange finde fascinerende. Hannerner har en kulsort grundfarve og nogle meget ternede striber. Striberne har en lyseblå farve. Det yderste på rygfinnen er gul, hvilket også gælder for det midterste af halefinnen. Den har ofte ikke ret mange ægpletter, men dem den har er gule. Hunnerne er langt mere matte i farverne, men kan dog stadig godt være seværdige.

Størrelse han
9

Størrelse hun
8

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Flere hunner end hanner

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version