Labeotropheus trewavasae

Billeder

Generel beskrivelse
Labeotropheus trewavasae er meget kendt herhjemme i handlen. Det skyldes nok dens meget flotte farver, men også det at den er ret let at holde og har et meget specielt ansigt. Derudover kender vi rigtig meget til den, da den allerede blev eksporteret i 1964.

Der er også mange OB-udgaver i handlen herhjemme som virkelig er seværdige. Den minder ret meget om Labeotropheus fuelleborni, men Labeotropheus trewavasae har en mere slank kropsform, men Man skal næsten have dem i samme akvarie for at kunne vurdere hvilken en man har, for det er svært at bedømme. Udover OB-udgaver ser Man også indimellem MC-udgaver, altså hanner, som efter min mening er helt utrolig flotte. Man kan være meget heldig også at se BB-udgaver og O-udgaver. Genrelt er det en Mbuna som er meget kendt for sine mange ansigter, og er blevet studeret nøje af mange videnskabsmænd. Der findes ca. 40 forskellige varianter af denne cichlide.

I Malawisøen har den en ret speciel adfærd. Hannerne holder rimlig store territorier imellem store sten, men de forsvarer ikke territoriet ret massivt. Faktisk forlader hannerne indimellem territoriet for at finde føde. Stederne de befinder sig, er ved store sten hvor der er sprækker osv. Mange hunner af Mbuna-arter lever i flokke, men som oftest lever hunnerne af denne art alene eller i meget små grupper. Her svømmer de også sammen med unger og ikke-dominrende hanner.

Den søger som oftest sin føde under sten. Det er for det meste aufwuchs, men den kan også godt lide bla. plankton. Man kan finde dem på rimelig lavvand, men de ses også på dybder imellem 30-40 meter hvilket er mere normalt. Forskellen i kropsform mellem Trewavasae og Fuellebrni er en tilpasning til levested; Fuelleborni lever i bølgeslagszonen, hvor det turbulente vand nødvendiggør en højere krop som kan virke som et "sejl" og stabilisere fisken i vandet, mens Trewavasae lever lidt dybere i roligere vand og har gavn af en slankere form som tillader at Den kan komme ind i smalle sprækker.

Dens kendetegn er dens meget specielle "papegøje" mund. Munden menes dannet fordi denne Mbuna slider på sig selv ved at løsrive aufwuchs fra de hårde sten, derfor har snuden fået den form den har. Men dette er bestemt til fordel for den. For på denne måde kan den meget lettere presse fødet sammen og dermed lettere løsrive det. Derudover har den nogle massive tandrækker som også gør arbejdet lettere for den.

Labeotropheus trewavasae er ret udbredt i Malawisøen. Men vi kender den især fra Thumbi Island selvom det ikke længere er lovligt at fange fisk dette sted. Den er opkaldt til ære for den kendte ichthyolog Dr. Ethelwynn Trewavas.

Nogle mener man sagtens kan holde dem parvis, efter min mening er det muligt, og andre gange ikke muligt. Min erfaring siger mig, at de er ret forskellige fra individ til individ. Nogle er rimelig fredelig mens andre er meget agressive. Hvis jeg skulle holde dem, ville jeg minimum holde dem som en trio. Men man skal passe på, jeg har før set hunner der slog hanner ihjel. Det siger lidt om hvor meget de kan være forskellige fra hinanden, for normalt vil hannerne være dominerende overfor hunnerne. Man kan godt have flere hanner sammen i samme akvarie hvis man kommer op på de 325L.

I akvariet bør man have en del gemmesteder og gerne en del alger. Det er en god idé med en god cirkulation i vandet, da de fra naturens side er vant til masser af strøm. Man bør undgå at holde den med Labeotropheus fuelleborni, da det som oftest resulterer i mange slåskampe. Derudover må den ikke holdes sammen med andre varianter, da de let krydser. Man vil opdage i akvariet, at hannerne lever meget ved bunden imens hunnerne svømmer rundt i det mere fri vand.

Generel info om Mbuna akvarier: Internt link http://cichlids.akvariefisk.dk/article/show/?Article=1562
Yngleadfærd
Yngleadfærd
De yngler meget let i akvarier. Hannerne vil formentlig danne et territorie imellem nogle sten og lokke hunnerne til sig. Hunnerne er mundrugere og går med skuffe i ca. 3 uger.

Antal unger
25-35

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger 190 (Inaktiv)
Bruger Skralde (Inaktiv)
Bruger Tobiass123 (Inaktiv) 02/06-2012 02/06-2012Beskrivelse
Bruger AE (Inaktiv)
Bruger Michael Grønning (Inaktiv)
Bruger jf (Inaktiv)
Superbruger duppe (Inaktiv)
Superbruger malawi-maker (Inaktiv)
Bruger KGP (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger KarinaD (Inaktiv)
Bruger mattsim (Inaktiv)
Bruger Brian Niels (Inaktiv)
Bruger jacob-m (Inaktiv)
Bruger kimhim (Inaktiv)
Bruger Niclas-wehlast (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger Shadonis (Inaktiv)
Bruger gallus
Bruger Foslund (Inaktiv)
Bruger laursen 8700
Administrator Sponsor ken kætbak 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger Jens p
Bruger Morten_
Bruger henriette877 (Inaktiv)
Bruger mbunaMic (Inaktiv)
Bruger ORC (Inaktiv)
Bruger Watergate
Bruger Carsten-h (Inaktiv)
Bruger kasper11 (Inaktiv)
Bruger Madsle (Inaktiv)
Bruger McWearq
Bruger Rejekongen (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Malawi - Mbuna

Videnskablig beskrevet
Fryer i 1956

Udseende
Farver
Det er meget svært at beskrive noget enelig udseende for denne Mbuna, da den har rigtig mange varianter. Hannerne er mest kendt som blå med en lys rygfinne, mens hunnerne som oftest er orange - Men de også forekomme helt anderledes. Udover de mange lokaliteter/varianter der findes, kender man også til OB, MC, BB og O-udgaver. Se evt. alle billederne under denne artsbeskrivelse for at danne et blik over de mange farvevarianter.

Størrelse han
15

Størrelse hun
13

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Flere hunner end hanner

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version