Maylandia mbenji

Billeder

Generel beskrivelse
Som navnet nærmest indikere findes de udelukkende ved Mbenji Island i den sydvestlige del af søen. Her lever den faktisk ved de biotoper øen har at tilbyde, både de sedimentrige samt sedimentfrie områder. Ens for dem alle, er at det er ved klippeområder - gerne med en hel del strøm i vandet. Hannerne lever ved deres territorier, mens hunner både ses alene samt i stimer.

Et andet sted i Malawisøen, ved Makokola Reef, finder man Maylandia greshakei. De to cichlider ligner meget hinanden, men man kan se forskel i farven på hannernes finner, ved at Metriaclima greshakei har mere intense farver, samt dens farve stopper halvvejs på halefinnen, hvor hele halefinnen er farvet på Maylandia mbenji.

I akvariet skal man passe på ikke at overfodre dem! De har ry for let at blive lidt nogle bolde, for hvis man giver dem foder, så spiser de det! I naturen lever de af alger de gnupper af klipperne, og enkelte gange også invertebrater. Dog ser man dem nogle gange i stimer hvor de spiser plankton i den øvre del af vandet.

Akvariet skal indeholde en del sten, og vil man forkæle dem lidt giver man dem en kraftig cirkulation, ligesom i naturen. De er bestemt ikke svære at holde og heller ikke at få yngel på. De fungere bedst med andre Mbunaer der også er en smule agressive. Det er ikke for Maylandia mbenji er voldsom agressiv, men den er bestemt heller ikke fredelig. Den er relativ hyppigt i handlen herhjemme, så den er ikke svær at få fat på.


Generel info om Mbuna akvarier: Internt link http://cichlids.akvariefisk.dk/article/show/?Article=1562
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hannerne svømmer rundt et godt stykke over selve deres territorie som er placeret imellem klipper, i små huler. Når de svømmer rundt oppe over territoriet, er det for at tillokke hunnerne, for derefter at lokke dem ned i hulen til paring - som foregår via tailchasing. I akvariet vil hannen også foretrække en hule til paringen. Hunnerne er mundrugere og er bestemt ikke besværlige angående parringen. De går gerne med skuffe i ca. 3 uger. Efter et halvt års tid vil man begynde at kunne se farveforskel på hanner og hunner, men det kræver naturligvis en god pasning.

Antal unger
30-40

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger Klaus W (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Malawi - Mbuna

Handelsnavn
Red Top Cobalt Zebra, Metriaclima mbenji

Videnskablig beskrevet
Stauffer, Bowers, Kellogg og McKaye i 1997

Udseende
Farver
Hannerne har en meget flot lydeblå grundfarve samt gul/orange ryg, hale -og brystfinne. Analfinnen og bugfinnerne er lyseblå. Dertil har den enkelte ret store gule ægpletter. Hannen findes dog i et langt flertal af MC-udgaver. Hunnerne er en del mørkere i deres farve, og har ikke en lige så kraftig farve på finnerne som hannnerne. Men igen ser man langt flest OB-udgaver af hunnerne.

Størrelse han
14

Størrelse hun
12

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Trio (1 Han - 2 Hunner)

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version