Pseudotropheus sp. "daktari"

Billeder

Hai Reef

Generel beskrivelse
Pseudotropheus sp. "daktari" findes mellem Liutche og Undu Reef i Malawisøen. Man kender dem især fra revet ved Hai Reef. Her ser man dem gerne på 10-30 meters dybde ved overgangszonen. Man ser dem oftest svømme rundt i et godt stykke over bundlaget, for at opsamle plankton som er deres hovedføde. Dog napper de også til tider i biocoveret på klipperne for at spise alger.

Mbunaen burde muligvis tilhøre Elongatus-komplekset grundet dens aflange kropsform samt andre mindre træk, men indtil videre er dette ikke tilfældet. Den har et ret specialiseret tandsæt til at opsamle plankton med.

På trods af at de er rimelig hyppige i Malawisøen, bliver de efter min mening mere og mere sjældne i handlen herhjemme. For få år siden så man dem overalt, men det har tyndet en smule ud i dem, måske pga interesse. Men dermed ikke sagt at de er svære at få fat på, for det er de bestemt ikke.

I søen lever hunnerne i flokke hvor de søger mad sammen, dog er de ret forsigtige og holder sig derfor tæt til klippezonen. Hannen lever tilgengæld længere ude, hvor den gerne svømmer 1-2 meter over dens egentlige territorium, for at lede efter hunner.

Hannerne er territoriale, men ikke specielt agressive. Holder man dem alene med ene fredelige Mbunaer, vil de tage magten, men de kan ikke hamle op med de virkelig aggressive arter. Hannerne forsvare heller ikke deres territoria videre aggressivt med mindre det er overfor hanner af samme art. Dog kan man sagtens holde flere hanner sammen i akvariet, uden de store problemer.

Det er en lille cichlide som garantere en flot farve i akvariet. De er ret robuste og bestemt ikke besværlige at holde.

Generel info om Mbuna akvarier: Internt link http://cichlids.akvariefisk.dk/article/show/?Article=1562
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Pseudotropheus sp. "daktari" lever ved overgangszonen og der findes derfor enkelte spredte klipper gemt i sandet. Under disse klipper graver hannerne reder, hvor de har deres territorie. Dog kun når de er i paringshumør. Paringen kan også ses ovenpå klipper. Hunnerne lever i flokke hvor de søger planton sammen, og det er når disse flokke kommer forbi, at hannen gør kur til hunnerne, og prøver at lokke en af dem ned til paring i sin rede. I akvariet er de ret lette at få til at yngle. Hunnen er mundruger.

Antal unger
20-40

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger 190 (Inaktiv)
Superbruger Tonny Brandt Andersen 01/08-2007 01/08-2007Beskrivelse
Bruger AE (Inaktiv)
Bruger CK2000 (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Malawi - Mbuna

Udseende
Farver
Hannerne har en citrongul farve, og kan kendes ved deres halefinne som har sorte ender i siderne. Der findes varianter som har en langt mere blålig grundfarve. Deres ægpletter er gule. Hunnerne er brunlige, men kan også kendes ved de sorte sider på halefinnen.

Størrelse han
11

Størrelse hun
8

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Flere hunner end hanner

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version