Apistogramma uaupesi


Varianter
Pga. sine variation i udseende har arten tidligere været solgt som: A. sp. "Red-wedge", A. sp. "sail fin", A. sp. "Araira".
Generel beskrivelse
Relativt fredelig akvariefisk, men skal være en af de lidt mere hidsige Apistogramma-arter i handlen. Det er ikke den mest farvestrålende fisk, men dens finnepragt gør den meget seværdig alligevel.
Kan holdes sammen med mindre til mellemstore maller, tetra og killifisk uden større problemer. Ved længere tids hold og evt. opdræt bør vandet være surt. blødt og rent. Akvariet, som gerne må være større end de angivne 85 L, skal indeholde masser af skjulesteder i form af træ, sten, blade, planter etc. Man får mest glæde af arten, hvis den holdes i en større flok i et stort akvarium, hvor der er plads til flere hanner og deres harem.

Kommer oprindeligt fra Brasilien, Colombia og Venezuela, hvor den lever i hele den centrale og øvre del af Rio Negros flodsystem, især Rio Uaupés. Her lever den både i hurtigtstrømmende vand, samt steder med lavere, roligere vand, og den virker meget fleksibel mht. valg af levesteder.

Referencer: "South American Dwarf Cichlids" af Mayland & Bork & "Cichlids Atlas no. 1" af Dr. Uwe Römer
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Ved vandværdier som på dens naturlige levested og med god vandkvaltiet yngler denne art rimeligt nemt. Før, under og efter legen er hunnen knaldgul, men når ungerne klækker bliver hun mere orange på den bagerste del af kroppen. Ungerne fodres op med nyklækket artemia, og vokser relativt hurtigt. Hvis kuldet er stort, er det faktisk muligt at få individer, som spænder meget vidt mht. farvevariationer, hvilket bekræfter, at denne arts variation altså ikke er geografisk.

Antal unger
60-80

Info
Type
Cichlider, Syd Amerika - Apistogramma

Handelsnavn
Apistogramma uaupesi

Videnskablig beskrevet
Kullander, 1980

Udseende
Farver
Denne utroligt smukke Apistogramma mineder en smule om A. pertensis. Dens krop er en anelse forlænget, og kun en anelse fladtrykt fra siden. Hannerne kendes på deres lyrehale, og en høj sejl-lignende rygfinne med sammensmeltede membraner. To sidestillede pletter, som er mere eller mindre synlige alt efter humør. De enkelte skel er lyse i midten m. brun/mørk kan, hvilket giver et meget fint spil. Grundfarven er gråbrun med røde, gule eller blå markeringer, som varierer en del fra fisk til fisk.

Størrelse han
9

Størrelse hun
6

Varianter
Pga. sine variation i udseende har arten tidligere været solgt som: A. sp. "Red-wedge", A. sp. "sail fin", A. sp. "Araira".

Optimale Forhold
Min. temperatur
25

Max. temperatur
28

Min. pH
5.5

Max. pH
7.0

Min. akvarie
85

Holdes bedst som
Trio (1 Han - 2 Hunner)

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Daphnier
 • Levende føde
 • Myggelarver (Hvide)
 • Myggelarver (Røde)
 • Myggelarver (Sorte)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Elisabeth Schrøder

  Udskrift venlig version